Huurprijseffect kan oplopen tot boven de 50%
Huurregulering leidt niet altijd tot een lagere huurprijs. Dit hangt nog altijd af van het verschil tussen de prijzen die eigenaren op basis van de markthuur en de maximale WWS-huur kunnen vragen. Toch blijkt dat met name in de grotere steden sprake is van een serieus negatief huurprijseffect. In de G20 zien we dat alleen in Enschede en Apeldoorn op een deel van de toekomstig te reguleren woningen geen huurprijseffect is. Of beter gezegd, daar ligt de markthuur, met name voor de grotere woningen, op eenzelfde niveau als het WWS maximaal toelaat.
Verhouding markthuur en maximaal toegestane WWS-huur in G20 naar woninggrootte
Daarnaast is zichtbaar dat in vrijwel alle grote gemeenten het huurprijseffect groter wordt naarmate de woonruimte kleiner wordt. Dit heeft alles te maken met het feit dat mensen voor hun eerste vierkante meters woonoppervlakte simpelweg meer willen betalen dan voor hun laatste. Daarnaast speelt mee dat een grotere schaarste van deze kleinere woningen in lijn is met de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens (met name senioren en studenten).
We nemen als voorbeeld het huurprijseffect van een woning van 60 m², die veel in deze steden aanwezig is én nog altijd veel wordt bijgebouwd. Bij deze oppervlakte blijkt dat de huurprijsafslag verschilt van -13% voor een duurzame (A++-label) woning in Apeldoorn tot 52% voor een niet-duurzame (F-label) woning in Amsterdam.
In deze grafieken gaan we uit van gemiddelden, wat betekent dat in sommige gevallen de huurprijsafslag nog hoger of juist lager kan uitvallen dan we hier aantonen.
Duidelijk is dat de huurprijsafslag vooral groot is bij niet-duurzame woningen, binnen het gereguleerde systeem. Terwijl het huurprijsverschil tussen duurzame en niet-duurzame woningen op de ongereguleerde markt juist relatief klein is, gedreven door de schaarste op de woningmarkt. Per saldo ligt de gemiddelde huurprijsafslag van niet-duurzame woningen (F-label) in de G20 op 45%, terwijl dit voor duurzame woningen (A++) op 26% ligt.
Verwacht huurprijseffect bij regulering van een woning van 60 m² met een A++-label en F-label
Bijschrift: Voor het vaststellen van de dummy woning is er gekeken naar een representatieve woning van 60 m2. Op basis van de gemiddelde woningkarakteristieken van dit type zijn WWS punten toegekend. Enkel het aantal punten voor het energielabel verschilt dus tussen de A++-label- en F label woning.